امروزه ماشین ها به یکی از ابزار حیاتی و اصلی زندگی ما انسان ها تبدیل شدهاند،در نتیجه این افزایش تعداد خودرو، تصادفات و آسیب ها نیز افزایش یافتهاست. بدنه خودرو از چند لایه فلز تشکیل شده است و ممکن است در اثر این تصادفات، بدنه خودرو آسیب ببیند. یکی از حرفه های مهم در برطرف کردن، تعمیر و ترمیم بدنه خودرو صافکاری و نقاشی خودرو است.
اگر میخواهید با این حرفه و ابزارهای پراهمیت در این رشته بیشتر آشنا شوید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
آنچه در این مقاله میخوانیم:
چه زمانی نیاز به صافکاری خودرو داریم؟
روش های مرسوم صافکاری بی رنگ خودرو
ابزار مورد نیاز برای صافکاری بی رنگ
نتیجه کلی
چه زمانی نیاز به صافکاری خودرو داریم؟
صافکاری خودرو به دو دسته صافکاری بی رنگ یا بارنگ تقسیم میشود، درکل به ازبین بردن انواع فرورفتگی ها و برآمدگی های روی سطح خودرو صافکاری میگویند.
این فرورفتگی ها و برآمدگی ها ممکن است بر اثر ضربه، تصادفات یا هر عامل دیگری بوجود بیاید. این آسیب ها ممکن است سطحی و یا عمقی باشند.
اگر این اسیب ها سطحی باشند، اغلب بصورت یک ناهمواری یا خراشیدگی خودشان را نمایان میکنند و با یک پولیش کاری و صافکاری بیرنگ قابل ترمیم هستند.
اما اگر آسیبی که به خودرو شما رسیده، بسیار عمیق و جدی باشد باید صافکاری بارنگ صورت بگیرد.
روش های مرسوم صافکاری بی رنگ خودرو:
صافکاری بوسیله مکش:
در این روش از دستگاههای وکیوم استفاده میگردد که به وسیلهی نیروی خلا محل آسیب دیده تعمیر میشود. همچنین این روش جزئی از صافکاری بیرنگ محسوب میشود.
صافکاری بوسیله لیزر:
صافکاری لیزری یکی از روشهای نوین و پیشرفته صافکاری بدون رنگ خودرو است که با استفاده از دستگاههای لیزر مخصوص، قادر است فرورفتگیها و قرشدگیهای بدنه را بدون آسیب به رنگ و جوش خودرو ترمیم کند. این روش کارایی بالا، سرعت زیاد و هزینه کمتری نسبت به روشهای سنتی دارد.
صافکاری به وسیله ضربه:
یکی از کاربردی ترین ابزاری که در صافکاری مدرن از آن استفاده می شود ضربه زن صافکاری می باشد با استفاده از این ابزار می توان فرو رفتگی هایی که ظاهر ناخوشایند به بدنه خودروی شما داده اند را تعمیر کرد. هر چند که مهارت، دانش و تجربه تعمیرکار نیز در این راستا بسیار کمک کننده است. صافکاری بوسیله ضربه به چند روش و با چند ابزار مختلف انجام میشود که در ادامه به آنها میپردازیم:
صافکاری با میله pdr:
paintless dent repair یکی از روش های صافکاری بی رنگ و به معنی تعمیر بدنه خودرو بدون رنگ است و در مواردی که آسیب های بدنه خودرو کم بوده و بدون نیاز به اعمال ضربات شدید، بدنه خودرو ترمیم شده به کار گرفته می شوند. مهم ترین ابزار انجام این روش میله pdr است که دارای استحکام فراوانی بوده و از جنس فولاد با آلیاژ های متفاوت هستند. این میله ها ناهمواری های زیرین خودرو را به خوبی برطرف کرده و مانع از موج آن ها می شوند. میله های پی دی آر در چندین مدل با کارایی در قسمت های مختلف خودرو موجود هستند و معمولا به صورت یک پکیج کامل در بازار تجهیزات صافکاری عرضه می شوند.
انواع میله های pdr شامل موارد زیر است:
میله چرخشی: جهت استفاده در نقاطی که امکان چرخش میله وجود دارد.
میله اهرمی: جهت استفاده برای اهرم در قطعات جدا شونده مانند کاپوت.
میله دم ماهی: جهت استفاده در نقاطی با فضای کم برای انجام عمل صافکاری
صافکاری با قالب تنه: قالب تنه می تواند به عملیات صافکاری کمک زیادی بکند؛ افراد ماهر در این زمینه با ضرباتی صحیح به بدنه ی خودرو با قالب تنه صافکاری، سطح آسیب دیده را صاف و هموار می کنند. قالب تنه به دودسته تقسیم می شوند:
قالب تنه معمولی که صافکار باید با ضربات دست آنرا حرکت دهد و در هر دقیقه بین 5-10 بار میتواند ضربه بزند.
قالب تنه بادی: که بصورت اتوماتیک ضربه های پشت سر هم وارد میکند و زحمت کمتری دارد و در یک دقیقه بین 40-50 ضربه به بدنه خودرو وارد میکند.
صافکاری بوسیله دستگاه مغناطیسی:
در صافکاری مغناطیسی با استفاده از دستگاه هات باکس صافکاری امواج مغناطیسی در فلز بدنه خودرو ایجاد میشود. این امواج میتواند مولکول های فلز بدنه خودرو را به حرکت وادارد. این حرکت سبب میشود مولکول ها در جای مناسب خود قرار گیرند و به این ترتیب فرورفتگی ها ترمیم شوند.
ابزار مورد نیاز برای صافکاری بی رنگ:
دستگاه ساکشن و مکش:
در روش صافکاری به روش مکش یکی از ابزار های مورد استفاده، دستگاه مکش و ساکشن میباشد. این دستگاه تا حد زیادی به صافکار کمک میکند. نحوهی کار این دستگاه به این گونه است که با ایجاد خلاء به قسمت فرو رفتهی بدنه میچسبد. پشت این قسمت نیز یک میله برای بیرون کشیدن آن دارد که آن را به حالت اولیه اش باز میگرداند. البته بعد از این که دستگاه ساکشن کار خود را انجام داد، همچنان قسمتهایی باقی میماند که با استفاده از چکش و مهارت خود باید قسمت های باقی مانده را صاف کند.
در روش صافکاری بوسیله ضربه اگر میخواهید از میله pdr استفاده کنید نیاز به این میله دارید و اگر میخواهید از قالب تنه استفاده کنید نیاز به قالب تنه ها دارید. استفاده از هر کدام از قالب تنه ها مزایا و معایبی دارد که در مقالات بعدی به آنها میپردازیم. اما چنانچه میخواهید در باره هرکدام از این ابزار اطلاعات بیشتری بدست بیاورید، کافی است روی ابزار کلیک کنید و مطلب آنرا در ویکی پدیا مطالعه کنید.
دستگاه هاتباکس:
<>در روش صافکاری بوسیله دستگاه مغناطیسی از این دستگاه استفاده می شود. دستگاههای هاتباکس جدید ترین دستگاهها برای صافکاری بدون رنگ فرورفتگی های تخم مرغی شکل که نوک تیز نیستند، میباشد.
این دستگاه میتواند بدون نیاز به ضربه کار صافکاری را انجام دهد. همچنین استفاده از آن باعث سوختگی رنگ نخواهد شد. بعد از استفاده نیز نیازی به کنترل و چکش کاری نخواهد بود. از ویژگیهای دیگر نیز توان دوخت سپر، بخشهای شکاف خورده و بخشهای پلاستیکی میباشد. روش کار این دستگاه استفاده از نیروی مغناطیسی میباشد که با ایجاد گرداب مغناطیسی فرو رفتگی را ترمیم خواهد کرد.
نتیجه کلی:
چنانچه بدنه خودرو شما آسیب ببیند برای رفع این آسیب نیاز به حرفهی صافکاری دارید. صافکاری خودرو به دو صورت صافکاری با رنگ و صافکاری بیرنگ انجام پذیر است و نیاز به دقت و حوصله زیادی دارد. و برای خبره شدن در این زمینه بهتر است با انواع آن و ابزار های این حرفه آشنا باشید. صافکاری هرساله رشد داشته و روش های آن دستخوش تغییر می باشد.
البته این تغییرات باعث مدرن شدن و بهتر شدن ابزارآلات صافکاری هستند و در نتیجه این پیشرفت فرد متخصص نیز باید با پیشرفت علم و تکنولوژی حرکت کند و روش های مدرن را بیاموزد تا بتواند با استفاده از آنها نرخ خطا را به حداقل برساندو در نهایت کار تمیز تری تحویل دهد.