سیستم ترمز خودرو یکی از بخش های مهم و حیاتی خودرو می باشد. درطول فرایند کار سیستم ترمز دیسک ترمز و. لنت ها به شدت با یکدیگر اصطکاک برقرار کرده و البته همین اصطکاک بالا موجب کاهش سرعت خودرو و در نهایت توقف خودرو می شود.
در مقالات قبل در رابطه با درآمد های دیسک تراش درجا صحبت کردیم و. ان را از منظر صاحبان کسب و کار مکانیک خودرو و تعمیرکاران خودرو بررسی کردیم اما حال می خواهیم بدانیم اگر در جایگاه مالک خودرو یا مشتری باشیم، این خرابی دیسک ترمز و تعمیرآن چقدر ممکن است برای ما هزینه بر باشد؟ پس تا انتهای این مسیر مارا همراهی کنید.
چرا گاهی به تراش دیسک ترمز نیازمند می شویم؟
همانطور که اشاره شد، در طول فرآیند کاری سیستم ترمز دیسک و لنتها به شدت با یکدیگر اصطکاک برقرار میکنند. اصطکاک بالا کاهش سرعت یا ایست کامل خودرو را به دنبال دارد. این اصطکاک موجب مصرف لنت، سایش دیسک و تولید حرارت بالا میشود.
از همین جهت، آسیب دیدگی به دیسک چرخ تا حد بالایی افزایش مییابد. تاب برداشتن دیسک ترمز منجر به لرزش فرمان خودرو هنگام ترمزگیری میشود. لبه گرفتن دیسک نیز ایجاد صدای جیغ و سوت لنت را به دنبال خواهد داشت.
با مشاهده این مشکلات، باید نسبت به تعویض یا تراش دیسک ترمز اقدام کنید. به علاوه، رانندگی همراه با ترمزهای طولانی و شدید آسیب بالایی به دیسک و لنت وارد میکند.
این ترمزگیری اغلب به صورت طولانی یا ناگهانی تکرار شونده هستند. از همین جهت، فشار بالایی بر سیستم تعلیق و ترمز خودرو وارد میشود. همین موارد به تنهایی کاهنده عمر دیسک بوده که آن را نیازمند تعویض یا تراش میکند.
بنابراین، در پاسخ به سوال چرا به تراش دیسک نیازمند میشویم موارد فوق مطرح میشود.
تراش دیسک ترمز با چه ابزار و وسیله ای انجام میشود؟
تراش دیسک ترمز به دو روش سنتی و مدرن انجام میشود، در روش سنتی می بایست دیسک را از روی چرخ بازکرده و انرا به تراشکاری ببرید. اما در روش مدرن از ابزاری به نام دیسک تراش درجا استفاده می شو.د که می توانید در مقاله دیسک تراش درجا چیست بیشتر درباره این ابزار مطالعه کنید. ما در این مقاله نیز کمی از این وسیله صحبت خواهیم کرد.
دیسک تراش درجا:
دیسک تراش که به آن دیسک تراش درجا یا روکار هم میگویند یک دستگاه خاص میباشد که برای تراش دیسک خودرو از آن استفاده میشود. در مقاله دیسک تراش درجا بطور کامل آنرا شرح دادهایم.
لازم به ذکر است که از این دستگاه برای رفع عیوب دیسک ترمز استفاده میشود، دیسک را می تراشد و آسیب هایی همچون زنگزدگی دیسک را از بین میبرد. در گذشته این کار توسط دستگاههای تراش صنعتی انجام میشد که معایبی داشت و از این لینک میتوانید در ویکیپدیا درباره دیسک تراش صنعتی بیشتر مطالعه کنید.
هزینه کلی تعمیر و تراش دیسک ترمز خودرو چقدر است؟
بسته به شهر و منطقه ای که در آن زندگی می کنید و همینطور نوع خودروی شما و نوع دیسک ترمز به کار رفته در سیستم ترمز، هزینه تراش دیسک ترمز نیز متفاوت است، باید در نظر بگیرید که بعضی از انواع دیسک ترمز مثل دیسک ترمز های خودروهای خاص و یا دیسک ترمز های سرامیکی نبایستی بدون پیروی از دستور العمل سازنده و به صورت تجربی تراش داده شوند، بعضی از انواع دیسک ترمز سرامیکی هیچوقت دچار سایش یا خرابی نمی شوند.
زمانی که تعمیرکار میخواهد دیسک خودرو شما را تراش بدهد برای دریافت هزینه از یک الگوریتم مشخص استفاده می کنند که میخواهیم آنرا توضیح دهیم.
تعمیرکار خودرو شما بسته به اینکه خودرو از کدام شرکت سازنده است، نرخ تراش دیسک ترمز را تعیین می کند:
اگر خودرو شما ساخت شرکت سایپا باشد:
خودرو های ساخت شرکت سایپا شامل: پراید، تیبا، تیبا ۲، ساینا، کوییک، شاهین، آریا، سهند و اطلس و… می باشند.
چنانچه بخواهید دیسک ترمز این خودرو ها را تراش بدهید هزینه ای که بابت تراش هر دیسک توسط تعمیرکار دریافت می شود، بین ۱۵۰ تا ۳۰۰ هزارتومان می باشد. که اگر بخواهید هردو دیسک ترمز را تعمیر کنید این هزینه دوبرابر می شود و بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ هزارتومان می باشد.
اگر خودرو شما ساخت شرکت ایرانخودرو باشد:
خودرو های ساخت شرکت ایران خودرو شامل: پژو۲۰۶، پژو ۲۰۷، پژو پارس- تارا، رانگ فنگ، رنا، رانا، سمندو، لونا،.هایما، و…
چنانچه بخواهید دیسک ترمز خودرو های ذکرشده که تولید ایران خودرو هستند را تعمیرکنید و تراش بدهید، هزینه ای که بابت تراش هر دیسک توسط تعمیرکار دریافت می شود بین ۲۰۰ تا ۳۵۰ هزارتومان می باشد و اگر هر دو دیسک نیاز به تعمیر داشته باشند این هزینه دو برابر می شود و به ۴۰۰ تا ۷۰۰ هزارتومان میرسد.
اگر خودرو شما ساخت شرکت های خارج از ایران باشد:
حال هزینه تراش دیسک خودرو های تولید داخل را بررسی کردیم و می بایست به سراغ خودرو های تولید کشورهای خارجی برویم: ماشین های خارجی پرطرفدار در ایران یا تولید چین هستند یا تولید سایر کشور ها ازجمله اروپا، ژاپن و…
اگر خودرو شما تولید چین باشد و بخواهید دیسک آن را تعمیر کنید و تراش بدهید هزینه ای که بابت تراش هر دیسک. باید بپردازید بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ هزارتومان می باشد که اگر هردو دیسک شما نیاز به تراش داشته باشد این هزینه دوبرابر خواهد شد.
سخن پایانی:
در این مقاله هزینه تراش دیسک خودرو های شرکت های پرطرفدار مثل ایران خودرو و سایپا را بررسی کردیم ، همچنین خودرو های چینی و خارجی را نیز. بررسی کردیم. اما باید توجه داشته باشید که این هزینه ها تقریبی هستند و ممکن است در محل زندگی شما متفاوت باشند.
اما توجه داشته باشید که تراش دیسک با دیسک تراش درجا، دیسک چرخ شما را درست مثل روز اول قابل استفاده میکند و در مقابل تراش به روش سنتی روش بهتر و بهینه تری می باشد. اما می بایست تراش چرخ توسط یک متخصص و تعمیرکار مسلط به این قضیه انجام شود تا از اسیب های احتمالی به خودرو جلوگیری شود.