اگر دیسک خودرو شما دچار تاب برداشتگی شود، این عارضه باعث می شود تا خودرو هنگام ترمز گرفتن دچار لرزش شود و احتمالا سرنشینان خودرو متوجه این لرزش می شوند.
ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که هنگام ترمز گرفتن، لرزش های شدیدی را احساس کنید یا زمانی که ترمز میگیرید متوجه سروضدای زیاد مانند جیرجیر چرخ ها بشوید. اگر این علائم را دیدید، به سلامت دیسک چرخ خودرو خود شک کنید.
اما سوال اصلی این است که چرا دیسک ترمز تاب برمیدارد؟ چگونه می توان این تاب برداشتگی را رفع کرد؟ این ها مباحثی هستند که قصد داریم در این مقاله به آنها بپردازیم. پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
علت تاب برداشتن دیسک ترمز چیست؟
دیسک ترمز یکی از اصلی ترین اجزای سیستم ترمز به شمار می رود که می تواند باعث کاهش سرعت و درنهایت توقف خودرو بشود. یا به عبارتی دیگر دیسک ترمز، قطعه ای است که لنت ها با آن درگیر می شوند و در نهایت مانع حرکت چرخ های خودرو می شوند. در واقع دیسک های بزرگ فلزی که در پشت چرخها قرار گرفته اند، دیسکهای ترمز نامیده میشوند. باید بدانید که دیسک ترمز هم به اندازه لنت ترمز در متوقف کردن خودرو نقش اساسی دارد. اگر کوچک ترین آسیبی به دیسک ترمز وارد شود، به عنوان مثال دیسک ها تاب بردرند، رانندگان با مشکلات زیادی مواجه می شوند.
یکی از مهم ترین دلایل و علت تاب برداشتن دیسک ترمز مربوط به زمانی است که رانندگان به صورت مداوم از ترمز استفاده می کنند. گرم شدن دیسک ترمز تا اندازه ای ادامه پیدا می کند که دیسک سرخ می شود. در نتیجه خنک شدن خیلی سریع دیسک ترمز باعث می شود که این قطعه خودرو تاب بردارد. بنابراین ترمز کارایی اولیه خود را نداشته و علاوه بر ایجاد سر و صدای زیاد، خودرو را نیز در زمان ترمز گرفتن دچار لرزش بسیار شدیدی می کند. همانطور که در ابتدا به آن اشاره کردیم، زمانی که دیسک ترمز تاب برمی دارد در خودرو لرزش هایی به وجود می آید که این اتفاق با صدای زیادی همراه است.
برای مثال فرض کنید چند ساعت پشت سرهم در ترافیک سنگین بوده اید و دائم مجبور شدید ترمز بگیرید. در اثر این عمل دیسک ترمز داغ یا به عبارتی سرخ می شود. حال اگر بلافاصله، روی دیسک های سرخ شده آب بگیرید یا از چاله های آب عبور کنید، این کار شما باعث می شود که دیسک بصورت ناگهانی سرد بشود و همین امیر باعث خرابی و تاب برداشتن دیسک ترمز می شود.
در این شرایط پدال ترمز به گونه ای عمل میکند که به نظر می رسد ترمز دارای هوا بوده و پدال آن به طور مرتب زیر پای شما می لغزد. نوسان داشتن پدال، تکان های بسیار شدیدی را ایجاد کرده و در نتیجه، باعث شده تا عمل ترمز گیری به راحتی و آسانی انجام نشود.
تاب برداشتن دیسک ترمز میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
گرمایش و خنک شدن سریع دیسک ترمز: یکی از اصلیترین دلایل تاب برداشتن دیسک ترمز، گرمایش و خنک شدن سریع آن است. این اتفاق معمولاً در شرایطی رخ میدهد که راننده به طور مکرر و شدید از ترمز استفاده میکند، به عنوان مثال در هنگام رانندگی در ترافیک سنگین یا در سرازیریها.
وجود ناهمواری در سطح دیسک ترمز: وجود ناهمواری در سطح دیسک ترمز، مانند فرورفتگی یا برآمدگی، میتواند باعث تاب برداشتن آن شود. این ناهمواریها ممکن است در اثر ضربه، تماس با اجسام خارجی یا خرابی لنت ترمز ایجاد شوند.
استفاده از لنت ترمز نامرغوب: استفاده از لنت ترمز نامرغوب که از مواد اولیه بیکیفیت ساخته شده است، میتواند باعث تاب برداشتن دیسک ترمز شود. این لنتها معمولاً دارای سطح تماس ناهمواری هستند که باعث ایجاد اصطکاک بیش از حد و گرم شدن دیسک ترمز میشود.
علائم تاب برداشتن دیسک ترمز:
احساس لرزش خودرو به هنگام گرفتن ترمز
سفت شدن غیر عادی و بیش از اندازه پدال ترمز
هنگامی که پدال ترمز را فشار میدهید، بوی لاستیک سوخته احساس کنید.
عملکرد نامناسب ترمز خودرو حتی بعد از تعویض لنت ها و طولانی شدن زمان توقف خودرو پس از گرفتن ترمز
شنیده شدن صدای گوش خراش و غیر متعارف به هنگام ترمزگیری که به صورت متناوب و سریع، قطع و وصل می شود.
چگونه از تاب برداشتن دیسک ترمز جلوگیری کنیم؟
بدون شک زمانی که ما زیاد رانندگی می کنیم لازم است طبیعتا استفاده بیشتری هم از ترمز خواهیم داشت و به همین جهت، لنت های ترمز با سرعت بالایی دچار فرسودگی خواهند شد. در صورتی که استفاده شما از خودرو عادی به صورت متوسط و عادی بوده، توصیه میشود حداقل یک بار در سال، سیستم دیسک و لنت ترمز خود را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهید.
بهتر است که از مراکز مطمئن پخش قطعات، لنتهای استاندارد و مناسب را خریداری و استفاده کنید. چرا که استفاده از لنتهایی که نامرغوب و با کیفیت پایین هستند، باعث میشوند تا شما هزینه های بیشتری را برای تعویض دیسک های خراب متقبل شوید.
تلاش کنید هنگام رانندگی از ناحیههایی که آب در آنها جمع شده است عبور نکنید. ریختن آب سرد بر روی دیسک ترمز گرم میتواند به تاب برداشتن آن منجر شود.
قبل از اینکه به کارواش بروید یا ماشین خود را در خانه بشویید، کمی صبر کنید تا چرخهای خودرو خنک شوند.
هر شش ماه یک بار، دیسک ترمز و لنت ترمز خودرو خود را بررسی کنید.
اگر دیسک تاب برداشت چگونه مشکل را حل کنیم؟
با توجه به اینکه سیستم ترمز یکی از بخشهای حیاتی خودرو است، حائز اهمیت است که وضعیت و عملکرد صحیح آن را حفظ کنیم. به همین دلیل، پیشنهاد میشود که در صورت تاب برداشتن دیسک ترمز، فوراً به تعویض آن با یک دیسک ترمز با کیفیت و جدید بپردازید. یکی از راهکارهای معمول برای اصلاح تاب دیسک ترمز، تراش سطح دیسک است که با ابزاری به نام دیسک تراش درجا صورت میگیرد. در مقالات قبل به این ابزار پرداخته ایم، چنانچه میخواهید آن را بشناسید می توانید از لینک زیر مقاله “دیسک تراش درجا چیست” را مطالعه کنید.
این روش دارای مزایا و معایب متعددی است که باید با توجه به شدت خسارت و جنس دیسک انجام گیرد چنانچه درباره تعمیر یا تعویض دیسک نیاز به اطلاعات بیشتری دارید می توانید مقاله “تعمیر یا تعویض دیسک ترمز” را مطالعه کنید. از طرف دیگر، مهم است به جنس دیسک ترمز نیز توجه داشته باشیم. توجه داشته باشید که برخی از دیسکها، به ویژه نمونههای خنکشونده، سرامیکی و کربنی را نمیتوان تراش داد زیرا این عمل باعث کاهش مقاومت آنها میشود.
نتیجه کلی:
همانطور که گفتیم دیسک ترمز یکی از اجزا مهم و حیاتی خودرو شما می باشد و سلامت آن برای تامین سلامت سرنشینان خودرو ضروری است. برای جلوگیری از اتفاق های ناگوار بهتر است تا جای امکان دیسک ترمز مرغوب و باکیفیت خریداری کنید و اگر دیسک دچار آسیب دیدگی یا تاب برداشتگی شد، آن را تعویض یا تعمیر کنید. سعی کنید در تعمیر دیسک از ابزار و وسایل حرفه ای استفاده کنید.